Menu

Drukuj


ESSIAC® - SPOSÓB PARZENIA


Sposób parzenia jest bardzo prosty, mimo że do jego opisania  zostało użytych dużo słów.

1. Do garnka z pokrywką o pojemności minimum 3 litra ze szkła żaroodpornego lub do emaliowanego (absolutnie nie może być to garnek aluminiowy lub inny metalowy  tzw. nierdzewka) wlać 2,5 l. "dobrej" wody (mineralna niegazowana , źródlana lub wodociągowa ozonowana) i doprowadzić do wrzenia.

2. Zdjąć garnek z ognia 
aby w trakcie wsywywania ziół jego zawartość nie wykipiała.  Delikatnie wsypać całą zawartość opakowania preparatu ESSIAC® do wrzątku ciągle mieszając (łyżką drewnianą). Przykryć garnek przykrywką.

3. Wstawić ponownie na ogień. Rozpocząć delikatne gotowanie (tak jak rosół), na małym ogniu, pod stałą kontrolą  przez 15 min.

4. Przykryte naczynie, zdjąć z ognia i zostawić na minimum 4 godziny w temperaturze pokojowej - zioła pęcznieją i oddają swoje wartości do naparu.

5. Po minimum 4 godzinach zamieszać zawartość garnka i ponownie wstawić na ogień,  doprowadzić do wrzenia, delikatnie gotować przez 10 min.

6. Garnek z jego zawartością, przykryty odstawić tym razem już na 6 - 8 godzin.

7. Po tym czasie, zamieszać zawartość garnka i  podgrzewać ją prawie do 100°C, pod stałą kontrolą - nie dopuszczając do wrzenia.

8. Odstawić garnek z naparem pod przykryciem na 20 minut, aż osad opadnie.

9. W
 międzyczasie przygotować odpowiednią ilość słoików z zakrętkami (np. typu twist) wyjaławiając je przez wyparzenie  lub wyżarzenie w piekarniku.

10. Po 20 minutach-odstania-pomału zlać jeszcze gorący napar do gorących słoików,  starając się nie zmącić zawartości. Naparu nie należy cedzić.  Niewielka ilość osadu jest dopuszczalna. Słoiki kolejno hermetycznie zamykać zakrętkami, tak jak konfitury na zimę. Dobrze zamknięty słoik, to taki, który przy otwieraniu zrobi "pyk". Otwierając każdy kolejny słoik, zawsze mamy napar o świeżości z dnia jego przygotowania.

11. Po ostygnięciu słoiki z naparem przechowywać w lodówce w temperaturze około + 4°C. 

12. Po wyjęciu jednego słoika z lodówki odmierzyć odpowiednią ilość naparu i połączyć z taką samą ilością gorącej wody (proporcja 1:1) w celu ogrzania naparu.
W inny sposób nie podgrzewamy naparu, aby nie tracić jego właściwości.

13. Zakręcony słoik ponownie umieścić w lodówce w temperaturze +2 do +5
°C.

 Z jednego opakowania ESSIAC® otrzymujemy około 2 litrów naparu, bowiem część wody odparowuje, a część pozostaje jako składnik osadu.  Mniejsza ilość płynu dowodzi, iż gotowanie było zbyt intensywne.

Herbatkę ESSIAC®  powinno się pić na czczo, ciepłą  3 x dziennie
co 8 godzin,  dostosowując posiłki do pór wypijania 
ESSIAC®.

W ciągu doby nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia (300 ml. naparu).

Dobrze jest pić ją małymi łyczkami, przetrzymując jak najdłużej, w ustach 
- zanim ją połkniemy. 


Herbatkę ESSIAC® najlepiej jest wypijać (sugerowane godziny: 6:00, 14:00, 22:00):

1 porcja - rano  - na czczo - 2 godziny przed posiłkiem,  
2 porcja - w porze obiedniej - 2 godziny po ostatnim posiłku
                  i na 2 godziny przed kolejnym posiłkiem,
3 porcja - wieczorem
- 2 godziny po posiłku - najlepiej tuż przed spaniem.

W tej dwugodzinnej przerwie można pić inne płyny takie jak: woda źródlana, mineralna niegazowana - najlepiej ciepłe, naturalne, własnej roboty, świeże soki owocowe lub warzywne - rozcieńczone pół na pół z wodą.

Herbatki ziołowej ESSIAC®  nie należy słodzić,
gdyż cukier neutralizuje jej liczne właściwości.


Produktu nie należy stosować  jako substytutu zróżnicowanej diety.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:  Herbatkę ziołową ESSIAC®  przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Przygotowany odwar przechowywać w lodówce w temeraturze +2 do +5 °C.

OSTRZEŻENIA: Nie stosować w czasie ciąży,  karmienia piersią, nie podawać dzieciom w wieku poniżej 10 lat.





OZNAKOWANIE  OPAKOWANIA

nr zgłoszenia GIS-BŻ-Ż-4230-34/AC/PW/07 

OPAKOWANIE ZEWNĘTRZNE (KARTONIK)

ESSIAC®   HERBATKA ZIOŁOWA   SUPLEMENT DIETY - forma suszu roślinnego

Oryginalna ziołowa receptura Renemcaisse.  Stosowana na całym świecie od 1922 roku.

ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA  masa netto -  42,5g.

SKŁADNIKI: Korzeń łopianu-Arctium lappa,  Szczaw polny-Rumex acetosella, Kora wiązu czerwonego - Ulmus fulva,  Korzeń rzewienia -Rheum officinale

WARUNKI UŻYCIA:    Parzyć w średniej wielkości garnku szklanym lub emaliowanym z przykrywką (nigdy aluminiowym).

1.  2,5l. wody mineralnej (niegazowanej), doprowadzić do wrzenia. Garnek zdjąć z ognia.  Pomału wsypywać zawartość całego opakowania ciągle mieszając.   2.Postawić ponownie garnek na "małym ogniu" i delikatnie gotować przez 15  minut. Odstawić zaparzoną herbatkę na 4 godziny.    3.Po tym czasie zawartość naczynia zamieszać i ponownie delikatnie gotować przez  5  minut. Odstawić garnek na 6-8 godzin. Po tym czasie zawartość naczynia zamieszać i podgrzewać do zagotowania.   4.Odstawić naczynie z herbatką na około 20 minut, aż osad opadnie. Gorący płyn zlać znad osadu do wyparzonych, sterylnych, gorących słoiczków, po czym szczelnie je zamknąć.   5. Po ostygnięciu słoiczki z naparem przechowywać w lodówce w temperaturze  +2 do +5 °C

ZALECANA PORCIA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:  Herbatkę ESSIAC® można pić zimną lub ciepłą, najlepiej na 2 godz.  przed lub 2 godz. po posiłku 3 razy dziennie 60 -100 ml.  Nie należy słodzić, gdyż cukier neutralizuje większość jej właściwości.

W ciągu dnia nie należy  przekraczać zalecanej porcji do spożycia. 
Produktu nie należy stosować  jako substytutu zróżnicowanej diety.

OSTRZEŻENIA: Nie stosować w czasie ciąży, karmienia piersią, nie podawać dzieciom w wieku poniżej 10 lat.

ESSIAC®herbatka ziołowa produkowany zgodnie z normami Good Manufacturing Practices (GMP).

PRODUCENT: ESSIAC® CANADA INTERNATIONAL - pełen adres na opakowaniu. Wyprodukowano w Kanadzie   

IMPORTER: “VOL-MAL" S.C.,42-200 Częstochowa;ul.Piotrkowska 29;  tel./fax. 34 361-00-42;
tel. kom. 0502/ 167-202,  strona internetowa: 

www.vol-mal.com.pl

Nr partii : LOT#  .........    Data minimalnej trwałości  :  .................

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Herbatkę ziołową ESSIAC®  przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.       

Przygotowany odwar przechowywać w lodówce w temeraturze +2 do +5 °C


OZNAKOWANIE  OPAKOWANIA BEZPOŚREDNIEGO ( POJEMNIK )

ESSIAC®  HERBATKA ZIOŁOWA  - SUPLEMENT  DIETY - forma suszu roślinnego

Oryginalna ziołowa receptura Renemcaisse.  Stosowana na całym świecie od 1922 roku

ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA  masa netto - 42,5 g.

SKŁADNIKI: Korzeń łopianu  -Arctium lappa,  Szczaw polny  -Rumex  acetosella,  Kora wiązu czerwonego - Ulmus fulva,  Korzeń rzewienia - Rheum  officinale. 

Substancje czynne

Ilość w 100 ml.

Ilość w 180 ml.

Ilość w 300 ml.

Korzeń łopianu - Arctium lappa

1.503,217 mg

2.705,7 mg

4.509,5 mg

Szczaw polny-Rumex acetosella

299,0 mg

538,2 mg

897,0 mg

Kora wiązu czerwonego -Ulmus fulva

114,17 mg

205,5 mg

342,5 mg

Korzeń rzewienia -Rheum officinale

51,17 mg

92,1 mg

153,5 mg

 

ZALECANA PORCIA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:  Herbatkę ESSIAC®  można pić zimną  lub ciepłą najlepiej na 2 godz. przed lub 2 godz. po posiłku 3 razy dziennie  60 - 100 ml. Nie należy  słodzić, gdyż cukier neutralizuje większość jej  właściwości.

W ciągu dnia nie należy  przekraczać  zalecanej porcji do spożycia. 

Produktu nie należy stosować  jako substytutu zróżnicowanej diety.

OSTRZEŻENIA:   Nie stosować w czasie ciąży, karmienia piersią, nie podawać dzieciom w wieku poniżej 10 lat.      

PRODUCENT: ESSIAC®  CANADA INTERNATIONAL - pełen adres na opakowaniu. Wyprodukowano w Kanadzie.

IMPORTER: “VOL-MAL" S.C., 42-200 Częstochowa,  ul. Piotrkowska 29    tel.  34 361-00-42; 
tel. kom. 0502/ 167-202
; strona internetowa 
www.vol-mal.com.pl

  

Nr partii : LOT#  .........    Data minimalnej trwałości  :  .................

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Herbatkę ziołową ESSIAC®  przechowywać, w suchym, ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Przygotowany odwar  
przechowywać w lodówce w temperaturze  +2 do +5 °C.  

 

 
Start   |   ESSIAC®  |   Zamówienie  |   Polityka Prywatnośći   |   Regulamin   |   Kontakt


P.P.H.U.  "VOL-MAL" S.C., ul. Piotrkowska 29, 42-200 Częstochowa, tel. +48 34 361 00 42, +48 34 365 24 27, tel. kom. +48 502 167 202

Prawa autorskie zastrzeżone ® 2013 Vol-Mal. Kopiowanie zdjęć oraz innych materiałów bez zgody  P.P.H.U. "VOL-MAL" S.C. surowo zabronione.